EarlyOOM padės išvengti kompiuterio pakibimo imant trūkti RAM/SWAP atminties

Naudojate sunkiasvores programas, kurios retkarčiais suryja ne tik visą greitąją RAM atmintį, bet pradeda intensyviai rašyti į standųjį diską užpildinėdama jame esančią lėtąją SWAP atmintį kol dėl to kompiuteris ilgam nustoja reaguoti, kad nusprendžiate verčiau grubiai išjungti kompiuterį neleisdami sudrožti jūsų standžiojo disko?

Tokių kritinių atvejų padėtų išvengti EarlyOOM programa, kuri pasiekus mažą laisvos RAM ir SWAP atminties lygį siunčia problematiškiausioms programoms prašymą užsidaryti (siųstų SIGTERM), o pasiekus kritinį laisvos RAM ir SWAP atminties lygį – jų veiklą nutrauktų priverstinai (siųstų SIGKILL). EarlyOOM kūrėjai siūlo 10% RAM ir 10% SWAP kaip mažos laisvos atminties ribą; o perpus mažesnis laisvos atminties kiekis – kaip kritinis lygis. Programų užvėrimo signalai siunčiami tik jei abi sąlygos yra tenkinamos vienu metu, t.y. beveik išnaudojama tiek RAM, tiek SWAP atmintis; o jei bent viena iš šių dviejų atminčių (RAM arba SWAP) lieka pakankamai laisva – tada programos nebūtų raginamos užsidaryti.

Norėdami įsidiegti EarlyOOM į openSUSE Leap 15 sistemą, ieškokite earlyoom paketo Base:System saugykloje; o openSUSE Tumbleweed naudotojai earlyoom paketą ras pagrindinėje saugykloje (nereikės jokių papildomų saugyklų).

Jūs patys keisdami /etc/sysconfig/earlyoom konfigūracijos rinkmeną galite pasirinkti norimas ribas procentais (-m parametras RAM atminčiai ir -s parametras SWAP atminčiai) arba kilobaitais (-M parametras RAM atminčiai ir -S parametras SWAP atminčiai), galite nurodyti, kokių programų (pvz., sisteminių programų systemd, zypper) niekada nedera uždarinėti (--avoid parametras) ir kurias (pvz., nebūtinas FireFox) dera uždarinėti pirmiausia (--prefer parametras).

Fedora svarsto įgalinti EarlyOOM numatytuoju atveju.

Daugiau informacijos anglų kalba:

https://github.com/rfjakob/earlyoom/blob/master/README.md

https://gitlab.freedesktop.org/hadess/low-memory-monitor