Naršyklės priedas prisijungimui su tapatybės kortele prie El. valdžios vartų / Dokobit

Net jeigu jau esate paruošę savo kompiuterį pasirašinėjimui su elektroniniu parašu bei prisijungimams internete su tapatybės kortele, norint tokiu būdu prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų, Jums reikės dar vieno papildomo naršyklės priedo, kurį pateikia Dokobit. Vis tik problema tame, kad Dokobit siūlo papildomą programinę įrangą nebent tik DEB paketo (kuris tinka Debian šeimos Linux atmainoms, pvz., Ubuntu) pavidalu ir visai nepateikia RPM paketų, kurie tiktų openSUSE sistemai (ir kitoms RPM naudojančios Linux sistemoms, pvz., SUSE, RedHat, Fedora, Arch, CentOS…).

Tad paruošėme jums dokobit-plugin RPM paketą, kurį galite įsidiegti nuspaudę „Diegti tuoj pat“ nuorodą:

ARBA Jūs galite parsiųsti DEB paketą ir konvertavę pabandyti jį įsidiegti, tačiau vien to nepakaks. Tad pateikiame instrukcijas žemiau.

  1. Į openSUSE sistemą įsidiekite alien programėlę iš OBS utilities arba system:packagemanager saugyklos, kuri leis konvertuoti DEB paketą. Paprasčiausia įdiegti per „Diegti tuoj pat“ nuorodą.

  2. https://www.dokobit.com/lt/atsisiuntimai svetainės parsisiųskite Linux sistemoms skirtą papildomos programinės įrangos DEB paketą (32 arba 64 bitų, priklausomai nuo savo operacinės sistemos). DEB pakete kartu yra ir priedai interneto naršyklėms.

  3. Tame kataloge, kuriame parsisiuntėte DEB paketą, atverkite terminalo (pvz., Konsolės) programą (pvz., Dolphin programoje galite spausti F4 arba Lyg2(Shift)+F4 kombinaciją).

  4. Konvertuokite DEB paketą į RPM paketą įvykdydami (jūsų paprašys įvesti administratorius (root naudotojo) slaptažodį):

    sudo alien –to-rpm dokobit-plugin-*.deb

  5. Gautąjį naują RPM paketą įsidiekite į openSUSE Linux.

  6. Dar terminale nukopijuokite lt.isign.chromesigning.json į papildomus katalogus, kad naršyklės galėtų rasti papildinius:

    sudo cp -f /usr/lib/mozilla/native-messaging-hosts/lt.isign.chromesigning.json /usr/lib64/mozilla/native-messaging-hosts # dėl Firefox
    sudo cp -f /usr/share/dokobit-plugin/lt.isign.chromesigning.json **/etc/opt/chrome/**native-messaging-hosts # dėl Google Chrome

  7. Uždarykite ir iš naujo paleiskite interneto naršykles. Pabandykite atverti Dokobit sistemos tikrinimo puslapį. Greičiausiai dabar jau matysite pranešimą žaliame fone „Programinė įranga paruošta naudojimui“. Jei vis tik raudoname fone rodys, kad „Trūksta naršyklės įskiepio.“, eikite į Dokobit atsisiuntimų puslapį, parsisiųskite naujausią plėtinį savo interneto naršyklei ir jį įsidiekite.

  8. Jei priedas vis tiek neveikia, patikrinkite ar jis įjungtas; pavyzdžiui Mozilla Firefox naršyklėje privataus naršymo veiksenoje priedai paprastai būna išjungti, tačiau juos galite įsijungti per about:addons priedų konfigūracijos puslapį

  9. Eikite į Elektroninius valdžios vartus – dabar jau turėtumėte galėti prisijungti!

Toks Dokobit programinės įrangos diegimo būdas ir prisijungimas prie el. valdžios vartų buvo išbandytas ir veikė openSUSE Leap 15.2 sistemoje su Mozilla Firefox 78ESR, Chromium ir Google Chrome interneto naršyklėmis.

Tikėkimės Dokobit programuotojai artimiausiu pasiūlys tvarkingą RPM paketą patys oficialioje svetainėje.